Kærnemælksboller.  Store, bløde, lækre boller med kærnemælk, smør og kardemomme. Uhm hvor er de bare gode.

Kærnemælksboller - boller med kærnemælk

Bollerne har stået på min “kage-to-do” rigtigt længe. I sidste uge, havde vi kærnemælk i køleskabet, og vupti så var der ikke langt fra tanke til handling.

Hvad er der så specielt ved kærnemælksboller og hvorfor skal man bruge kærnemælk?

Kærnemælksboller - boller med kærnemælkKærnemælk – og andre surmælksprodukter – giver saftighed til bagværk. Det gør også at bollerne bliver ekstra bløde og at de holder sig friske længe.

Kærnemælksbollerne minder meget om de klassiske fødselsdagsboller eller bamseboller, som nogen også kalder dem.

Bollerne er hit hos børn til fødselsdag f.eks. men alle kan lide dem, både store og små.

Bamsebollerne er bare rigtigt gode med tandsmør på. Bare lige et tip til dig, men mon ikke du godt kunne regne det ud helt selv 🙂Kærnemælksboller - boller med kærnemælkNormalt plejer jeg at putte korn og kerner i mine boller, men i dag så kærnemælksbollerne ikke skyggen af groft mel.

Jeg tænker dog sagtens at du kan erstatte noget af melet med en grovere meltype.

De hvide fødselsdagsboller kan sagtens bages med lidt groft mel og du kan også bruge Manitoba eller tipo 00 mel

Hvis du gerne vil have at bollerne hæver godt op og bliver bløde som disse, så skal minimum 2/3 være hvedemel eller lignende. Tipo 00 eller Manitobamel vil også være perfekt at bruge.Kærnemælksboller - boller med kærnemælk

Groft mel giver lidt mere kompakt brød, men justér du gerne på mængden af hvidt/fuldkornsmel. Gør dig gerne dine egne erfaringer med de lækre kærnemælksboller. 🙂

Nu skal jeg ikke trække den længere. Du får opskriften på de bedste bløde kærnemælksboller lige her:Kærnemælksboller - boller med kærnemælk

Kærnemælksboller – få en god nem lækker opskrift på boller med kærnemælk her

Kærnemælksboller - boller med kærnemælk
Bløde boller med kærnemælk og kardemomme
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 1 time 45 minutter
Samlet tid: 2 timer 5 minutter
Ret: Kærnemælksboller - boller med kærnemælk
Kategori: Brød og boller
Portioner: 17 stk.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 50 gram smør smeltet
  • 5 dl kærnemælk mælk, koldskål el. andet surmælksprodukt kan også bruges
  • 25 gram gær
  • 1 spsk sukker
  • 1 æg
  • 950 gram hvedemel Speltmel, Tipo 00 eller Manitobamel er også fint. Erstat evt. 1/3 med grovere meltype
  • 1 tsk kardemomme kan udelades eller erstattes med vanilje
  • 1 tsk salt
  • Pensling: 1 æg mælk kan også bruges

Sådan gør du

  • Smelt smørret og tilsæt kærnemælken. Lun i mikroovnen (eller gryde) til blandingen er lillefingervarmt
    Kærnemælksboller - boller med kærnemælk
  • Rør gæren ud i den lunkne kærnemælk sammen med sukker. Rør ægget i
  • Bland mel med kardemomme og salt og rør det i lidt efter lidt (tilsæt ikke det hele på én gang). Brug gerne køkkenmaskine. Kan også æltes med hænderne eller elpisker med dejkroge.
    Kærnemælksboller - boller med kærnemælk
  • Hold igen med melet og tilsæt kun lige den mængde, der skal til, for at dejen slipper fad og fingre
    Kærnemælksboller - boller med kærnemælk
  • Stil nu dejen til hævning - til dobbelt størrelse - et lunt sted i ca. 45-60 minutter. Tildæk skålen med et låg eller klæde
    Kærnemælksboller - boller med kærnemælk
  • Beklæd en bageplade med bagepapir og form små runde boller - jeg fik 17 stk ud af denne portion. Tildæk bagepladen med et klæde og lad nu bollerne hæve ½ time igen et lunt sted
    Kærnemælksboller - boller med kærnemælk
  • Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
  • Pisk ægget og pensl nu bollerne meget forsigtigt. Tryk ikke for hårdt, så kan de falde sammen.
    Kærnemælksboller - boller med kærnemælk
  • Bag bollerne ca. 13-15 minutter v. 175 grader varmluft. Hold godt øje med at de ikke bliver for mørke (så vil de nemlig også nemt kunne blive for tørre). Bollerne er færdige, når de er gyldne
    Kærnemælksboller - boller med kærnemælk
  • Nyd bollerne lune med smør på og gerne ost eller pålægschokolade
    Kærnemælksboller - boller med kærnemælk

Noter

Kan også laves med koldskål, tjek f.eks. denne opskrift
Du kan lade bollerne hæve i ovnen v. 30 grader og reducere noget af hævetiden.
Dejen og bollerne er færdighævede, når dejen er hævet til dobbelt størrelse.
Bollerne er fryseegnede. 
Du kan erstatte 1/3 af hvedemelet med en grovere meltype (f.eks. fuldkornshvedemel)
Bollerne kan også bages som franskbrød. Du vil ca. skulle fordoble bagetiden, i så fald
Dejen er formidabel at bruge til pølsehorn også
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Nemme, bløde lækre bamseboller med kærnemælk – perfekte til fødselsdag eller til pølsehorn?

Kærnemælksboller - boller med kærnemælkKærnemælksbollerne er nemme at lave og de bliver både saftige, bløde, luftige og lækre.

Dejen hæver fint op p.g.a. den store mængde hvedemel. Her ser du min skål, hvor låget er tæt på at blive løftet af, jeg og jeg brugte kun 25 gram gær. 🙂Kærnemælksboller - boller med kærnemælkBrug gerne lidt ekstra tid på at rulle bollerne ud, til små fine runde boller.

Vil du være ekstra omhyggelig, så kan du veje dejen af, hvis du gerne vil være sikker på at bollerne får præcist den helt samme størrelse.

Kærnemælksboller - boller med kærnemælkDenne gang penslede jeg kærnemælksbollerne med sammenpisket æg. Det giver bollerne så fin og blank og gylden overflade efter bagningen.Kærnemælksboller - boller med kærnemælkDu kan dog også fint nøjes med at pensle med mælk. Som jeg skriver i opskriften, så skal du være lidt forsigtig når du pensler.

Hvis du trykker for hårdt med penslen, så kan de fint hævede boller falde sammen og det vil jo være super ærgerligt.Kærnemælksboller - boller med kærnemælkDet blev til en dejlig kurvfuld boller der blev serveret i sommerhuset og halløj hvor de lune boller forsvandt hurtigt.

Uhm prøv dem med ost eller pålægschokolade på – SÅ lækre!Kærnemælksboller - boller med kærnemælkKardemomme i kærnemælksbollerne passer perfekt til bløde, hvide boller, synes jeg. Du udelader det jo blot, hvis du ikke er storfan af det.

Det er ikke meget smør, jeg har brugt i kærnemælksbollerne. Du kan sagtens opjustere, men jeg synes ikke det er nødvendigt.

Kærnemælksboller - boller med kærnemælk

Tandsmør på bollerne derimod. Ja tak 😀 🙂

Så er der et fad lækre bløde kærnemælksboller klar til dig. Måske du skulle prøve at bage en portion hjemme hos dig?

De vil med garanti vække jubel. Det spreder altid hygge og lykke i huset, når en portion velduftende nybagte boller bliver taget ud af ovnen.

Jeg har fået mange gode tilbagemeldinger på opskriften. Bl.a. er dejen rigtig god at bruge til pølsehorn også. Bare spring påKærnemælksboller - boller med kærnemælkVi spiste bollerne som et lækkert mellemmåltid om eftermiddagen. Dagen efter var bollerne også rigtigt fine.

Ja faktisk holdt de sig friske, lige til de var spist 2-3 dage senere. Kærnemælk ER altså bare godt at bage med!

Har du ikke lige kærnemælk på lager, så brug gerne et andet surmælksprodukt og mælk kan du jo også altid bage lækre boller med.

De er også lækre med f.eks. koldskål. Tjek f.eks. denne opskrift på koldskålsboller ud her. 

Fortvivl ej, hvis du kigger forgæves efter kærnemælk i dit køleskab. Kærnemælksboller - boller med kærnemælkRigtig god fornøjelse med kærnemælksbollerne til dig – uhm dem kan du godt glæde dig til.

Lige et ekstra tip til dig:

De smager SKØNT med rabarberkompot på <3

Rabarberkompot i ovn - bagte rabarber
Bagt rabarberkompot - nemt lavet i ovn
Se opskriften her
Rabarberkompot i ovn - bagte rabarber

Jeg er spændt på hvad du synes om de lækre boller med kærnemælk. Del da gerne lige en kommentar herunder 🙂 Kærnemælksboller - boller med kærnemælk

Få flere gode opskrifter med kærnemælk eller koldskål her:

1.

Boller med kærnemælk & havregryn - grovboller
Bløde grovboller med havregryn og kærnemælk
Se opskriften her
Boller opskrift på grovboller med kærnemælk

2.

Grove hveder med kærnemælk og rugmel
Grove hveder med rugmel og kærnemælk
Se opskriften her
Hveder med kærnemælk og rugmel opskrift

3.

Kærnemælkshorn med marcipan og nougat
Lækre smørbagte kærnemælkshorn med marcipan og nougat
Se opskriften her

4,

Kærnemælkshorn med rabarber - rabarberhorn
Lækre rabarberhorn med marcipan og friske rabarber
Se opskriften her
Kærnemælkshorn med rabarber - rabarberhorn

5.

Chokoladekage med kærnemælk nem opskrift
En svampet og lækker chokoladekage med kærnemælk
Se opskriften her
Chokoladekage med kærnemælk nem opskrift

6.

Rugbrød med kærnemælk - opskrift uden surdej
Nemt og hurtigt hjemmelavet rugbrød bagt med kærnemælk og kerner
Se opskriften her

7.

Havregrynsmuffins med kærnemælk - opskrift
Havregrynsmuffins med kærnemælk og kardemomme - sunde, sukker- og fedtfattige
Se opskriften her
Havregrynsmuffins med kærnemælk - opskrift

8.

Fuldkornsflutes med kærnemælk - grove flutes
Sprøde grove fuldkornsflutes med sesam og krydderier
Se opskriften her

9.

Chokoladescones opskrift med kærnemælk
Bløde smørbagte chokoladescones
Se opskriften her

10.

Boller med koldskål - luftige koldskålsboller
Lækre luftige boller med koldskål eller kærnemælk
Se opskriften her
Boller med koldskål - luftige koldskålsboller


author avatar
Gitte Hansen
Elsker at lave nem mad, bage lækre kager, udvikle nye opskrifter og formidle til bloggens næsten 80.000 følgere på sociale medier. Arbejder nu fuld tid med nogetiovnen.dk efter 30 år som bibliotekar. Med over 1 mio. månedlige visninger og over 3000 nemme opskrifter, er Nogetiovnen.dk én af Danmarks største madblogs.