Jordbær rabarber marmelade. I dag får du opskriften på en dejlig sommer marmelade – det bedste syltetøj med rabarber og jordbær.
I weekenden røvede jeg et rabarberbed hjemme hos min far og mor.
Jeg røvede også en “knold” med hjem, som jeg straks har plantet, i håb om at den snart vil skyde nogle lange rabarberstængler.
Uhm jeg elsker bare lækkerier med rabarber og med jordbær og kombinationen af jordbær og rabarber er bare skøn!
Mit “tyvetogt” blev til 2½ kilo rabarber, som straks blev forvandlet til både rabarbercrumble og syltetøj.
I fryseren havde vi frosne jordbær. Helt pefekt.
Denne jordbær rabarber marmelade kan sagtens laves med frosne jordbær og frosne rabarber også.
Det er nemt at lave syltetøj – ja det kan jeg jo sagtens sige – men det passer altså. Hvis du aldrig har prøvet at lave syltetøj, så prøv det.
Du vil helt sikkert herefter foretrække den hjemmelavede resten af livet tænker jeg.
Et glas købe marmelade smager kun som en sølle efterligning. Bare vent til du har prøvesmagt din første hjemmelavede marmelade.
Man kan fint nøjes med en mindre portion, hvis du har problemer med at nå at få spist glassene. Hvis du tilsætter Atamon, kan de holde sig længe.
Forær også gerne ét væk, i værtindegave, det vil helt sikker vække jubel.
Marmeladen kan sagtens laves med rabarber alene, men de sødmefulde jordbær gør noget rigtigt godt for marmeladen.
Her kommer opskriften og den er nem.
Jordbær rabarber marmelade – få en god nem opskrift hér

Ingredienser
- 1,5 kg rabarber rensede og skåret i små stykker. Frosne kan også bruges. Marmeladen kan også laves kun med rabarber
- ½ kg rensede jordbær jeg brugte jordbær fra frost. Marmeladen kan også laves kun med jordbær
- ½ kg sukker
- 1 vaniljestang eller 1 spsk vaniljesukker. Smag til
- 1 brev blå Melatin eller følg anvisningerne på pakken
- Lidt Atamon følg anvisningerne på flasken
Sådan gør du
- Kog vand og skyl låg og marmeladeglas med kogende vand iblandet lidt Atamon
- Rens bær og rabarber. Skær rabarberstænglerne i små stykker.
- Flæk vaniljestangen og skrab marven ud. Bland med sukker, ellers tilsæt bare vaniljesukker
- Læg al frugten i en gryde sammen med sukker og vanijesukker. Kog marmeladen 10-15 minutter. Kogetiden afhænger af hvor meget struktur du ønsker på din frugt. Bruger du frossen frugt, skal den måske koge lidt længere.
- Jeg har brugt blå Melatin her, men syltesukker kan også sagtens bruges. Hvis du lader marmeladen koge ind, til den tykner, så kan du udelade Melatin. Du kan også tilsætte 1-2 æbler - de indeholder pektin, som naturligt tykner marmelade. Kartoffelmel kan også bruges.
- Bland Melatin med lidt sukker og bring i kog i 1 minut. Smag marmeladen til og tilsæt evt. ekstra sukker/vaniljesukker. Tag gryden af kog og tilsæt Atamon (følg anvisningerne bag på flasken)
- Hæld straks marmeladen på de Atamonskyllede glas og skru låget på. Stil marmeladen til afkøling
Noter
Frugtmængden og fordelingen af jordbær/rabarber, kan du sagtens ændre på. Marmeladen kan laves kun med enten jordbær eller rabarber.
Andre bær kan bruges. Frosne bær/rabarber kan sagtens bruges. Kogetiden afhænger af hvor meget struktur du ønsker i din marmelade, så skal kogetiden nærme sig 15 minutter.Melatin kan erstattes med syltesukker eller udelades.
1-2 æbler i marmeladen kan også tykne den, eller du kan lade den koge ind, så tykner den naturligt. Kartoffelmel kan også bruges.Jordbær rabarber syltetøj – hjemmelavet er bare bedst. Marmeladen er nem og hurtig at lave
Syltetøj smager klart bedst hjemmelavet og det er rigtigt nemt at lave.
Jeg har denne gang brugt blå Melatin og lidt Atamon – og det var faktisk det.
Den blå Melatin er sukkerbesparende, men du kan også bruge rød, gul eller grøn Melatin. Syltesukker kan også bruges i stedet for.
Med den blå Melatin kan du spare sukker når du laver marmelade. Du kan faktisk nøjes med halvdelen af sukkermængden.
Der findes også grøn Melatin, hvor du slet ikke skal tilsætte sukker. Få f.eks. en opskrift her på sukkerfrit rabarbersyltetøj her

Hvis du lader marmeladen koge ind, til den tykner, så kan du udelade Melatin. Du kan også tilsætte 1-2 æbler – de indeholder pektin, som naturligt tykner marmelade. Tilsæt evt. ekstra sukker så. Bare smag til. Kartoffelmel kan også bruges som jævning.
Det er rigtigt nemt at lave marmelade på denne måde. Kogetiden bestemmer du lidt selv, afhængigt af hvor rustik du synes din marmelade skal være.
Min marmelade blev ret fin i det, for det kan jeg nemlig godt lide.
Det er nemt at lave marmelade og det kan ikke gå galt.Det eneste du skal være helt skarp med, er at Melatinen max. må koge med 1 minut.
Husk også at skylle glas OG låg med Atamon, da marmeladen ellers kan risikere at mugne og det er brandærgerligt!
Marmeladen smager fantastisk på en nybagt bolle, på nybagt franskbrød, til pandekager med is, på en ostemad, i en roulade eller i en bedstefars skæg kage?
Prøv den lækre marmelade med jordbær og rabarber på eller i disse kager og desserter:
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Rigtig god fornøjelse med din marmelade.
Skønt det snart er bærplukkesæson ikke? Pluk selv-jordbær er det bedste!
Håber snart mine rabarberplanter yngler så meget, at der bliver “pluk selv” i haven snart 🙂
Se flere lækre opskrifter på hjemmelavet marmelade og syltetøj ved at klikke her
Få en masse lækre opskrifter på kager og desserter med rabarber – klik her
Se flere lækre opskrifter på kager og desserter med jordbær – klik her
1000 Tak ?
Hvad er forholdet mellem bær/rabarber og så færdig marmelade? vil 2 kg bær/rabarber blive 2 kg/2 liter marmelade?
Bare af hensyn til antal glas der skal være klar.
Vh. Mikael.