Marmelade med jordbær og rabarber – nem opskrift

  • Sommersød jordbær/ rabarbermarmelade
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

I weekenden røvede jeg et rabarberbed hjemme hos min far og mor. Jeg røvede også en “knold” med hjem, som jeg straks har plantet, i håb om at den snart vil skyde nogle lange rabarberstængler. Jeg er bagud med rabarberkagerne! 🙂

2015-06-21 14.30.51

Mit “tyvetogt” blev til 2½ kilo rabarber, som straks blev forvandlet til både crumble og syltetøj.

Det er nemt at lave syltetøj – ja det kan jeg jo sagtens sige – men det passer altså!

Hvis du aldrig har prøvet at lave syltetøj, så prøv det og du vil foretrække det hjemmelavede resten af livet tænker jeg. Et glas købemarmelade smager kun som en sølle efterligning og du bliver krævende og kritisk efter at have prøvesmagt din første hjemmelavede portion.

Du kan fint nøjes med en mindre portion, hvis du har problemer med at nå at få spist glassene. Forær også gerne ét væk, i værtindegave, det vil vække JUBEL! 🙂Sommersød jordbær/ rabarbermarmelade

Du kan lave marmeladen af rabarber alene, men de sødmefulde jordbær gør noget rigtigt godt for marmeladen. Kombinationen af jordbær og rabarber er fænomenal!

Her kommer opskriften og den er nem.

Hjemmelavet marmelade smager bare bedst - prøv denne med jordbær og rabarber
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 30 minutter
Ret: Marmelade med jordbær og rabarber
Kategori: Syltetøj og marmelader
Keyword: jordbær, marmelade, syltetøj
Portioner: 6 glas
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 1,5 kg rensede rabarber skåret i små stykker
  • ½ kg rensede jordbær
  • ½ kg sukker
  • 1 vaniljestang
  • 1 brev blå Melatin
  • Lidt Atamon

Sådan gør du

  • Kog vand og skyl låg og marmeladeglas med kogende vand iblandet lidt Atamon
  • Rens bær og rabarber. Skær rabarberstænglerne i små stykker.
  • Flæk vaniljestangen og skrab marven ud. Bland med sukker.
  • Læg al frugten i en gryde sammen med vanilje-sukker og kog 10-15 minutter. Kogetiden afhænger af hvor meget struktur du ønsker på din frugt - om du foretrækker bærrene kogt i mos.
  • Jeg koger min marmelade den dobbelte tid, da jeg foretrækker en marmelade hvor frugten/bær er kogt helt fin (nogen ville sige udkogt). Du bestemmer. Stop kogningen når du synes bærrene har den rigtige konsistens.
  • Tilsæt sukker og bring i kog.
  • Bland Melatin med lidt sukker og bring i kog i 1 minut.
  • Tilsæt Atamon (følg anvisningerne bag på Atamonflasken)
  • Hæld straks marmeladen på de Atamonskyllede glas og skru låget på
  • Stil marmeladen til afkøling

Noter

Frugtmængden og fordelingen af jordbær/rabarber, kan du sagtens ændre på. 
Du kan bruge andet frugt/andre bær til marmeladen 
Frosne bær/frosne rabarber, kan sagtens bruges.
Kogetiden afhænger af hvor meget struktur du ønsker i din marmelade - ønsker du bærrene kogt i mos, så skal kogetiden nærme sig 15 minutter.
 

2015-06-21 14.51.39Syltetøj smager klart bedst hjemmelavet og det kræver faktisk ikke det store.

Jeg har, til denne nemme omgang sommersøde marmelade, brugt blå Melatin og lidt Atamon – og det var faktisk det. Slet intet syltesukker eller andet hurlumhej 🙂

DSC_5994

Med den blå Melatin kan du spare sukker når du laver marmelade. Du kan faktisk nøjes med halvdelen. Der findes også grøn Melatin, hvor der slet ikke skal tilsættes sukker, se f.eks. en opskrift her på sukkerfrit rabarbersyltetøj her
Sommersød jordbær/ rabarbermarmeladeDet er rigtigt nemt at lave marmelade på denne måde og kogetiden kommer sig ikke så nøje. Dog tror jeg måske, at jeg lader min marmelade koge lidt for længe?

Hvis du er til marmelade, hvor bær og struktur bevares, så kog ikke din marmelade helt så længe som jeg.

2015-06-22 09.28.23

Som beskrevet, så styrer du lidt selv hvornår du stopper kogetiden. Vil du helst have hele jordbær, ja så skal du ikke koge til de “splatter ud”. Jeg foretrækker nærmest puré, som du kan se her. Gør du mon også det?

Det er nemt at lave marmelade. Det kan ikke gå galt. Det eneste du skal være helt skarp med, er at Melatinen max. må koge med 1 minut. Det er også vigtigt at skylle glas OG låg med Atamon, da marmeladen ellers kan risikere at mugne og det er brandærgerligt!

Marmeladen smager fantastisk på en nybagt bolle, til pandekager med is, på en ostemad, i en roulade eller i en bedstefars skæg kage?

Rigtig god fornøjelse med din marmelade. Skønt det snart er bærplukkesæson ikke? Pluk selv-jordbær er det bedste! Håber snart mine rabarberplanter yngler så meget, at der bliver “pluk selv” i haven snart 🙂
Sommersød jordbær/ rabarbermarmeladeHåber du har haft den skønneste mandag? Det har jeg! 🙂


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Skriv en kommentar

  Tilmeld mig notifikationer  
Underret mig om
Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer