Tvebakkekage. <3 Uhm i dag får du opskriften på den populære makronkage med tvebakker i marengsen.Jeg indrømmer det gerne. Marengskager er jeg altså bare fan af og makronkager også.
Denne skønne kage, du skal høre om idag, forener begge mine yndlingskager.
Jep kagen er en skøn sukkerbrødsbund med marcipansmag og med sprød marengs med “makron”-rasp på toppen.
I dag afprøver jeg en rigtig retro-kageklassiker, nemlig tvebakkekagen, hvor der er brugt knuste tvebakker i stedet for makroner. Det var jo bare lige for at prøve 🙂
Konsistensen og smagen er faktisk – næsten – som knuste makroner. Derfor tillader jeg mig at kalde kagen for en makronkage også, selvom det jo virkeligheden er lidt snyd.
I opskriften nedenfor kan du derfor sagtens bruge makroner i stedet for tvebakker. Måske du ikke lige har tvebakker på lager i dit køkken. Revet marcipan vil også være et hit tror jeg.Det er mange år siden jeg sidst har brugt tvebakker i mit køkken.
Nu skulle kagen prøves og jeg har allerede gode ideer til hvad jeg kan bruge resten af posen til. Det/de projekter hører du nærmere om 🙂
I dag handler det om tvebakkekagen og den kan du altså godt glæde dig til opskriften på.
Kagen består af en lækker kagebund med mandelessens i, syltetøj på kagebunden og så en lækker marengstop med tvebakker og mandelessens.
Kagen minder ret meget om en Bedstefars Skæg kage, men makronmarengsen er jo selvfølgelig lidt anderledes.
Er du vild med Bedstefars Skæg-kager, så spring du bare på her også 🙂
Lækker er kagen og kært barn har vist mange navne 🙂
Her får du opskriften:
Tvebakkekage – få en god nem opskrift på makronkage med tvebakker her
Ingredienser
Kagebund:
- 100 gram blødt smør
- 50 gram sukker
- 1 tsk vaniljesukker
- 3 æggeblommer
- 200 gram hvedemel
- ¼ tsk salt
- 1 tsk bagepulver
- 1,5 dl mælk
- 1 tsk mandelessens/mandelaroma
- 8 spsk syltetøj jeg brugte rabarbersyltetøj.Syltetøj kan udelades
Tvebakkemarengs
- 3 æggehvider
- 150 gram sukker
- 10 tvebakker (fintknuste) kan erstattes med makroner
- 3 tsk mandelessens/mandelaroma
Sådan gør du
- Pisk smør, sukker og vaniljesukker godt sammen. Pisk æggene i ét af gangen og pisk godt efter hvert
- Bland hvedemel med bagepulver og sigt det i dejen. Vend dejen rundt, imens du tilsætter mælken. Brug bare dejspatel her. Tilsæt mandelessens
- Smør en springform og hæld dejen heri. Min springform målte ca. 24-25 cm i diameter. Du kan beklæde en bageform med bagepapir og bruge i stedet
- Fordel syltetøjet på toppen af kagedejen og bag nu kagen 15 minutter v. 150 grader varmluft. Syltetøj kan udelades
Tvebakkemarengs:
- Pisk hviderne let stive (kun lige så der kan dannes toppe)
- Tilsæt sukkeret meget langsomt imens du pisker fortsat. Pisk marengsen til den er tyk, blank og glat og der nemt kan trækkes lange spidser i marengsen - se billede)
- Knus tvebakkerne ved at putte dem i en plasticpose og kør på dem med en kagerulle. Du kan også knuse dem med hænderne
- Fintknuste tvebakker
- Vend de knuste tvebakker forsigtigt i marengsen og tilsæt mandelessens
- Tag kagen ud af ovnen og fordel marengsmassen på toppen
- Der er rigeligt med marengs til at dække hele kagen.
- Bag nu kagen 15-20 minutter v. 150 grader varmluft (175 grader alm. ovn)
- Kagen er færdig, når marengsen er sprød og gylden på toppen. Bag ikke kagen for længe
- Lad kagen sætte sig nogle minutter og skær så rundt i kanten med en kniv og løsn kagen fra springformen
- Kagen smager godt lun og afkølet og den er allerbedst dagen efter
- Servér gerne kagen toppet med flødeskum og friske bær
Noter
Du kan bruge al slags syltetøj til kagen. Prøv også med friske blåbær eller brombær måske? Syltetøj kan også udelades
Tvebakker kan erstattes med makronerKagen kan bages som små muffins i stedet, men så skal bagetiden halveres
Tvebakkekagen kan holde sig frisk 2-3 dage, hvis den opbevares tildækket med stanniol og i plastposeTvebakkekagen er en sprød makronkage med sprød marengs – billig gammeldags makronkage
Jeg brugte en lækker rabarbermarmelade i kagen, men du kan bruge al slags syltetøj og også friske bær/frugt.
Rabarber klædte tvebakkekagen godt, men brug bare lige du syltetøj du har på lager, gerne en syrlig slags, da kagen er ret sød i sig selv.
Bunden er en blød kagebund og syltetøjet er mellemlaget og toppen er en knasende sprød marengs. Uhm.
Jeg synes det er spændende at afprøve gamle danske kager.
Førhen har man tit tænkt “alternativt”, for at få råd til at bage kager med ingredienser, der “minder om” den ægte vare.
Mazarinkagen, hvor jeg har brugt mosede kogte kartofler og mandelessens i stedet for marcipan er et godt eksempel på sådanne kager.
I dag skal du så høre om tvebakkekagen.
Jeg er sikker på, at den er blevet til, fordi man i tidernes morgen har manglet makroner (eller marcipan?) at bage med.
En tvebakkekage er en billig kage. Ihvertfald er den billigere end versionen med marcipan i marengsen. Mon ikke også den billigere end en makronversion? Tvebakkerne er drøje i brug.
Se lige nogle fine æg vi kan købe hos den lokale bondemand.
Æggeblommen er helt orange, det tyder da vist på at de høns har det godt hos den bondemand?
Kagedejen bliver helt orangegul og det er bare sådan nogle fine kager man kan bage, når man bruger gode æg. Dejligt at vide også, at hønsene har haft det godt.
Med den gode ægge-samvittighed kommer kagerne faktisk også til at smage bedre, synes jeg? 🙂Jeg har skrevet mandelessens i opskriften, men i butikkerne forhandles det i dag som mandelaroma.
Smagen skulle stadigvæk være den samme? Min bøtte så sådan ud. Mandelaroma forhandles i alle de største dagligvarebutikker.
Kreative bloglæsere har skrevet til mig at man også kan bruge Amaretto likør i stedet for mandelessens.
Formidabel idé! Der er til MANGE kager i mine to flasker Amaretto jeg har stående i skabet. Herligt. Tak for det tip 🙂
Jeg har været rundhåndet med rabarbersyltetøjet og rabarber klædte altså tvebakkekagen godt.
Al anden marmelade kan sagtens bruges og friske bær også. Prop bærrene godt ned i dejen, før du forbager kagebunden.
Se lige en fin marengs. Helt perfekt!
Et vigtigt fif, når du laver marengs, er at alt sukkeret endelig ikke må tilsættes i starten og på samme tid.
Jeg dryssede sukkeret langsomt i, imens jeg tålmodigt piskede imens. Det virkede! Du kan også tilsætte halvdelen i starten og så resten efterfølgende? Jeg synes det virkede rigtigt godt med den langsomme indpiskning, så er man sikker på at få marengs-succes.
Gør du mig gerne kunsten efter medmindre du har dine helt egne marengs-tricks?Marengsen blev sprød og fin. Hold godt øje med din kage de sidste minutter, så kagen ikke får for meget.
Efter nogle minutter, er kagen klar til udskæring.
Kagen smager skønt lun, men kan du vente nogle timer, så bliver kagen faktisk endnu bedre, når den har “sat” sig.
Dagen efter er den allerbedst 🙂
Kombinationen af syrlig/sød rabarbersyltetøj, sød kagebund og sprød tvebakkemarengs var rigtig god.
Vil jeg så bruge knuste tvebakker i mine makronkager fremover? Indrømmet. Makroner er mere søde, og det er godt.
Tvebakker er mere neutrale i smagen, men mandelessensen og den søde kage opvejer godt. Tvebakkemarengsen er mere sprød i det, så pas på ikke at give den for meget, så kagen bliver tør.
Det var en rigtig lækker tvebakkekage. Vent gerne nogle timer med at spise kagen, hvis du kan. Ventetiden kan være lang 🙂
Servér gerne flødeskum ovenpå kagen sammen med friske bær.
Se det ville være et endnu større hit og en nyfortolkning af den gammelkendte tvebakkekage.
Sådan en variant vil jeg da bestemt prøve denne sommer 🙂
Få flere gode opskrifter på makronkager og makronmuffins her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Den opskrift skal du virkelig roses for! 🙂 Find