•  
  •  
  •  
  •  
  •  

Tvebakkekage - makronkage med tvebakker Jeg indrømmer det gerne. Marengskager er jeg altså bare fan af og makronkager også. Denne skønne kage, du skal høre om idag, forener begge mine yndlingskager: Jep kagen er en skøn sukkerbrødsbund med marcipansmag og med sprød marengs med “makron”-rasp på toppen.

I dag afprøver jeg en rigtig retro-kageklassiker, nemlig tvebakkekagen, hvor der er brugt knuste tvebakker i stedet for makroner.Det var jo bare lige for at prøve 🙂Tvebakkekage - makronkage med tvebakker Jeg synes det er spændende at afprøve gamle danske kager, hvor man, i tidens løb, har tænkt “alternativt” for at få råd til at bage kager med ingredienser der “minder om” den ægte vare. Mazarinkagen, hvor jeg har brugt mosede kogte kartofler og mandelessens i stedet for marcipan er et godt eksempel på sådanne kager.

Opskriften på den skønne mazarinkage får du lige her:

Mazarinkage med kartofler - god nem opskrift
Svampet mazarinkage med kartofler og mandelessens
Se opskriften her
Mazarinkage med kartofler - god nem opskrift

I dag skal du så høre om tvebakkekagen, som jeg er sikker på er blevet til, fordi man i tidernes morgen har manglet makroner (eller marcipan?) at bage med.

En tvebakkekage er en billig kage, med garanti billigere end med marcipan i marengsen og mon ikke også billigere end en makronversion? Tvebakkerne er drøje i brug.Tvebakkekage - makronkage med tvebakker I kagen er der brugt knuste tvebakker og mandelessens og konsistensen og smagen er faktisk – næsten – som knuste makroner. Derfor tillader jeg mig at kalde kagen for en makronkage også, selvom det jo virkeligheden er lidt snyd 🙂

I opskriften nedenfor kan du derfor sagtens bruge makroner i stedet for tvebakker, hvis du nu ikke lige skulle have tvebakker på lager i dit køkken. Revet marcipan vil også være et hit tror jeg?Tvebakkekage - makronkage med tvebakker Det er mange år siden jeg sidst har brugt tvebakker i mit køkken, men nu skulle kagen prøves og jeg har allerede gode ideer til hvad jeg kan bruge resten af posen til. Det/de projekter hører du nærmere om 🙂

I dag handler det om tvebakkekagen og den kan du altså godt glæde dig til opskriften på.Tvebakkekage - makronkage med tvebakker

Det er en lækker kagebund med mandelessens i, syltetøj på kagebunden og så en lækker marengstop med tvebakker og mandelessens. Tvebakkekage - makronkage med tvebakker Jeg brugte en lækker rabarbermarmelade i kagen, men du kan bruge al slags syltetøj og også friske bær/frugt vil jeg tro?

Rabarber klædte tvebakkekagen godt, men brug bare lige du syltetøj du har på lager, gerne en syrlig slags, da kagen er ret sød i sig selv.Tvebakkekage - makronkage med tvebakker Bunden er en blød kagebund og syltetøjet er mellemlaget og toppen er en knasende sprød marengs. Uhm.

Kagen minder ret meget om en Bedstefars Skæg kage, men makronmarengsen er jo selvfølgelig lidt anderledes. Er du vild med Bedstefars Skæg-kager, så spring du bare på her også 🙂Tvebakkekage - makronkage med tvebakker Lækker er kagen og kært barn har vist mange navne 🙂

Her får du opskriften:

Tvebakkekage – makronkage med tvebakker

Tvebakkekage - makronkage med tvebakker
Lækker makronkage med marengs med tvebakker
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 35 minutter
Samlet tid: 50 minutter
Ret: Tvebakkekage - makronkage med tvebakker
Kategori: dessertkager, frugtkager og bradepandekager
Keyword: makronkage, rabarbersyltetøj, tvebakkekage
Portioner: 8 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

Kagebund:

  • 100 gram blødt smør
  • 50 gram sukker
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 3 æggeblommer
  • 200 gram hvedemel
  • 1/4 tsk salt
  • 1 tsk bagepulver
  • 1,5 dl mælk
  • 1 tsk mandelessens/mandelaroma
  • 8 spsk syltetøj jeg brugte rabarbersyltetøj

Tvebakkemarengs

  • 3 æggehvider
  • 150 gram sukker
  • 10 tvebakker (fintknuste) kan erstattes med makroner
  • 3 tsk mandelessens/mandelaroma

Sådan gør du

  • Pisk smør, sukker og vaniljesukker godt sammen. Pisk æggene i ét af gangen og pisk godt efter hvert
    Tvebakkekage - makronkage med tvebakker
  • Bland hvedemel med bagepulver og sigt det i dejen. Vend dejen rundt, imens du tilsætter mælken. Brug bare dejspatel her. Tilsæt mandelessens
    Tvebakkekage - makronkage med tvebakker
  • Smør en springform og hæld dejen heri. Min springform målte ca. 24-25 cm i diameter. Du kan beklæde en bageform med bagepapir og bruge i stedet
    Tvebakkekage - makronkage med tvebakker
  • Fordel syltetøjet på toppen af kagedejen og bag nu kagen 15 minutter v. 150 grader varmluft
    Tvebakkekage - makronkage med tvebakker

Tvebakkemarengs:

  • Pisk hviderne let stive (kun lige så der kan dannes toppe)
    Tvebakkekage - makronkage med tvebakker
  • Tilsæt sukkeret meget langsomt imens du pisker fortsat. Pisk marengsen til den er tyk, blank og glat og der nemt kan trækkes lange spidser i marengsen - se billede)
    Tvebakkekage - makronkage med tvebakker
  • Knus tvebakkerne ved at putte dem i en plasticpose og kør på dem med en kagerulle. Du kan også knuse dem med hænderne
    Tvebakkekage - makronkage med tvebakker
  • Fintknuste tvebakker
    Tvebakkekage - makronkage med tvebakker
  • Vend de knuste tvebakker forsigtigt i marengsen og tilsæt mandelessens
    Tvebakkekage - makronkage med tvebakker
  • Tag kagen ud af ovnen og fordel marengsmassen på toppen
    Tvebakkekage - makronkage med tvebakker
  • Der er rigeligt med marengs til at dække hele kagen.
    Tvebakkekage - makronkage med tvebakker
  • Bag nu kagen 15-20 minutter v. 150 grader varmluft
    Tvebakkekage - makronkage med tvebakker
  • Kagen er færdig, når marengsen er sprød og gylden på toppen
    Tvebakkekage - makronkage med tvebakker
  • Lad kagen sætte sig nogle minutter og skær så rundt i kanten med en kniv og løsn kagen fra springformen
    Tvebakkekage - makronkage med tvebakker
  • Kagen smager godt lun og afkølet og den er allerbedst dagen efter
    Tvebakkekage - makronkage med tvebakker
  • Servér gerne kagen toppet med flødeskum og friske bær
    Tvebakkekage - makronkage med tvebakker

Noter

Du kan bruge al slags syltetøj til kagen. Prøv også med friske blåbær eller brombær måske? 
Tvebakker kan erstattes med makroner
Det er bevidst jeg ikke har skruet særligt højt op for temperaturen, for så vil marengsen kunne blive for mørk og kagebunden blive for tør
Kagen kan bages som små muffins i stedet, men så skal bagetiden halveres
Kagen kan holde sig frisk 2-3 dage,  hvis den opbevares tildækket med stanniol og i plastpose
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

En tvebakkekage er en sprød makronkage med sprød marengs

Tvebakkekage - makronkage med tvebakker Se lige nogle fine æg vi kan købe hos den lokale bondemand. Æggeblommen er helt orange, det tyder da vist på at de høns har det godt hos den bondemand?
Tvebakkekage - makronkage med tvebakker
Kagedejen bliver helt orangegul og det er bare sådan nogle fine kager man kan bage, når man bruger gode æg. Kagerne får så fin en farve  og det er dejligt at vide, at hønsene har haft det godt. Med den gode ægge-samvittighed kommer kagerne faktisk også til at smage bedre, synes jeg?  🙂Tvebakkekage - makronkage med tvebakker Jeg har skrevet mandelessens i opskriften, men i butikkerne forhandles det i dag som mandelaroma. Smagen skulle stadigvæk være den samme? Min bøtte så sådan ud. Mandelaroma forhandles i alle de største dagligvarebutikker.Tvebakkekage - makronkage med tvebakker Kreative bloglæsere har skrevet til mig at man også kan bruge Amaretto likør i stedet for mandelessens – formidabel idé! Der er til MANGE kager i mine to flasker Amaretto jeg har stående i skabet. Herligt. Tak for det tip 🙂

Jeg har været rundhåndet med rabarbersyltetøjet og rabarber klædte altså tvebakkekagen godt.  Al anden marmelade kan sagtens bruges og friske bær også. Prop bærrene godt ned i dejen, før du forbager kagebunden.
Tvebakkekage - makronkage med tvebakker Se lige en fin marengs. Helt perfekt!

Et vigtigt fif, når du laver marengs, er at alt sukkeret endelig ikke må tilsættes i starten og på samme tid. Jeg dryssede sukkeret langsomt i, imens jeg tålmodigt piskede imens. Det virkede! Du kan også tilsætte halvdelen i starten og så resten efterfølgende? Tvebakkekage - makronkage med tvebakker Jeg synes det virkede rigtigt godt med den langsomme indpiskning, så er man sikker på at få marengs-succes. Gør du mig gerne kunsten efter medmindre du har dine helt egne marengs-tricks?Tvebakkekage - makronkage med tvebakker Marengsen blev sprød og fin. Hold godt øje med din kage de sidste minutter, så kagen ikke får for meget. Tvebakkekage - makronkage med tvebakker Efter nogle minutter, er kagen klar til udskæring. Kagen smager skønt lun, men kan du vente nogle timer, så bliver kagen faktisk endnu bedre, når den har “sat” sig. Dagen efter er den allerbedst 🙂
Tvebakkekage - makronkage med tvebakker Kombinationen af syrlig/sød rabarbersyltetøj, sød kagebund og sprød tvebakkemarengs var rigtig god.

Vil jeg så bruge knuste tvebakker i mine makronkager fremover? Indrømmet. Makroner er mere søde, og det er godt. Tvebakker er mere neutrale i smagen, men mandelessensen og den søde kage opvejer godt. Tvebakkemarengsen er mere sprød i det, så pas på ikke at give den for meget, så kagen bliver tør.

Det var en rigtig lækker tvebakkekage og vent gerne nogle timer med at spise kagen, hvis du kan. Ventetiden kan være lang 🙂

Servér gerne flødeskum ovenpå kagen sammen med friske bær.

Se det ville være et endnu større hit og en nyfortolkning af den gammelkendte tvebakkekage. Sådan en variant vil jeg da bestemt prøve denne sommer 🙂

0 0 vote
Article Rating

  •  
  •  
  •  
  •  
  •