Spar strøm. Elpriserne stiger og udgifterne til vores elregninger vokser og vokser. Det er til at få hovedbrud af!
Lige nu er vi vist alle på udkig efter måder vi kan spare på strømmen på.
Jeg vil hermed gerne dele de tips og gode råd jeg bruger herhjemme.
Du vil faktisk kunne spare en hel del på strømmen i køkkenet, når du laver og tilbereder mad i dit køkken.
Det handler alt sammen om vaner. Tit så gør vi jo nok lidt som vi plejer, og praktiserer måske metoder, som vi har lært af vores mor eller mormor?
Disse råd er tænkt som tips og inspiration til dig. Måske du allerede gør som jeg, men hvis ikke, så hermed gode fiduser fra mig.
Måske vi skulle til at genindføre høkassen eller spise den varme mad midt på dagen, hvis man har mulighed for det.
I dag har vi varmet varmemad i en gryde på brændeovnen. Ja alle kneb kan bruges. 🙂
Spar strøm i køkkenet – tips og gode råd til hvordan du sparer penge på el
Køleskab:
- Tag kød og frostvarer op dagen før og tø op i køleskabet. Kulden afgives til køleskabet. Smart! Du slipper herved for at bruge strøm på at tø frostvarerne op i f.eks. ovn eller på komfur.
- Opbevar kun ting i køleskabet, der skal køles ned. Uåbnede ketchup flasker, syltetøjsglas o.a. behøver ikke blive opbevaret på køl.
- Hold øje med temperaturen i dit køleskab. Den skal ligge på 5 grader. Er temperaturen koldere, bruger køleskabet mere strøm. En fryser skal ligge på minus 18 grader.
Elkedel:
- Kog vand i elkedlen, når du koger f.eks. pasta og ris. Det er meget hurtigere og mere strømbesparende at koge vand i elkedlen, fremfor at koge vandet op i gryde.
- Kog kun lige den mængde vand du skal bruge.
- Skal du vaske gryder o.a. op i hånden, så koger jeg tit lidt vand i elkedlen. Vi har naturgasfyr så det er dyrt at bruge varmt vand fra fyret.
- Sørg for at afkalke din elkedel regelmæssigt.
Opvaskemaskine:
- Fyld altid opvaskemaskinen helt op, og sæt den i gang, når strømmen er billig, f.eks. om natten eller midt på dagen. Tjek om du har flex-el/variabel el og timerfunktion på din opvasker.
- Vask ved eco / så lav temperatur som muligt og undgå de dyre “speed up” funktioner.
Ovn:
- Brug varmluft. Varmen fordeler sig bedre og ovnen bliver hurtigere varm, når du bruger varmluft.
- Når du bruger varmluft, kan du også tilberede flere ting i ovnen på samme tid. Der er plads til 3 bageplader i min ovn.
- Jeg bager næsten altid brød/boller/kage, når/hvis ovnen alligevel er i gang med en steg, eller når jeg bruger min stegeso f.eks.
- Undgå at forvarme ovnen. Sæt gerne småkager, stege, madretter o.a. ind i en kold ovn. Undtaget er brød/gærdeje o.lign.
- Udnyt ovnens eftervarme. Ofte kan du slukke for ovnens temperatur op til 10 minutter før tilberedningstiden er gået. Lad varmluftblæseren køre. Den vil fordele restvarmen.
- Har du mulighed for at bruge ovn og komfur, når strømmen er billig, så kan du spare meget strøm her
- Hvis du har en slow cooker, så kan du bruge den til simremad, i stedet for at have ovnen tændt i mange timer. Læs mere her
Komfur:
- Brug gryder, der passer til kogeblussenes størrelse.
- Brug gryder, der passer til rettens størrelse. Måske kan du nøjes med en en mindre pande eller gryde? Jo større potterne og panderne er, jo dyrere vil de være at varme op.
- Skal du koge pasta og ris, så husk at koge vandet i elkedlen.
- Grøntsager o.lign. kan du nøjes med at “dampkoge”. Hæld et par dl kogende vand i gryden og dampkog under låg. Du sparer strøm og vitaminer bevares.
- Sæt altid låg på dine gryder (og pander) på komfuret, det kan reducere varmetabet op til 50%.
- Sluk for gryden 5-10 minutter før retten er færdig, og lad den tilberede færdig ved eftervarmen.
Mikroovn:
Du kan spare op til 75% på strømforbruget, ved at bruge din mikroovn til at lave mad i. (Kilde). Du kan bruge din mikroovn til, at:
- varme rester i
- varme kaffe i
- koge grøntsager i
- lave grød i f.eks.havregrød og risengrød i
- lave bagte kartofler i
- bage kage i f.eks. chokoladekage eller kage i kop
Få opskrifter til mikroovn ved at klikke her
Obs: En mikroovn kan bruge en del strøm på at stå standby og med et ur der kører. Sluk den evt. i kontakten efter brug hver gang.
Emhætte:
- Husk at vaske og rense filtrene, Når de er beskidte, så suger emhætten ikke så godt. De fleste filtre kan vaskes i opvaskemaskine.
- Har du mulighed for at luftte ud, i stedet for at bruge emhætte, vil det også kunne spare strøm.
Airfryer – Actifry:
- En airfryer/actifry er en lille mini-varmluftovn. Den er hurtigere at varme op, end den store ovn. Ovnrummet er mindre og retterne er hurtigere færdige.
- En airfryer er smart at bruge, hvis du skal lave ovnretter i små portioner. De fås i flere størrelser. Vi er kun 2 herhjemme og bruger nu oftere airfryeren, fremfor den store ovn
Læs mere om hvad en airfryer og Actifry er ved at klikke her
Få opskrifter til airfryer her
Læs mine tips, til dig der vil købe airfryer her
Grill:
- Spar på strømmen, til dit komfur og brug grillen. En gasflaske holder rigtigt langt.Nogle har også gasblus på grillen, der kan bruges.
- Du kan grille både kød, grøntsager, tilbehør og også pizza. Nogle bager også brød og kager på grillen.
Kold mad som aftensmad:
Inger, der har læst med på dette spareopslag på bloggens facebook side, skriver dette tip:
“Her hos os er vi enige om at aftensmad ikke behøver være varm. Vi har indført flere dage med kolde/næsten kolde retter -såsom tortillas med lækkert fyld, cæsarsalat, tunsalat, rugbrød/grovbrød med diverse pålæg… bare for at nævne nogen. Og når der koges æg er det 8-10 stk. Af gangen (de kan sagtens holde sig på køl ) – og i ganske lidt vand”.
Stop madspild:
- Kog store portioner af gangen og frys ned. F.eks. suppe, kødsovs, gryderetter. Varm retterne op i mikroovn
- Har du kogt for meget ris/pasta/bulgur, så kan det bruges i rissalat, pastasalat, bulgursalat dagen efter.
- Har du bagt for meget brød, kan det fryses eller bruges til f.eks. bruschetta eller brødcroutoner
Få inspiration til stop madspilds opskrifter ved at klikke her
Jeg håber du kunne blive inspirereret af mine råd?
Har du gode råd, der ikke er nævnt på listen, så del gerne en kommentar herunder. Sammen kan vi inspirere og hjælpe hinanden, så vi kan få et lavere strømforbrug hjemme.
Hvis du går hjemme i dagtimerne, så kunne det jo være at flex-el eller variabel el vil være en god idé?
Herhjemme hos os, overvejer vi at begynde at spise varm mad til middag i stedet for, nu strømmen er billigst midt på dagen.
Få flere strøm og energispare tips på Bolius her
Få inspiration til Stop madspilds retter her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Opskrifter i mikroovn:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Mad i airfryer:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Du skriver, at man sparer strøm ved at bruge elkedel i stedet for at koge vandet på komfuret. Gælder det også, når man har induktions plader?
Mvh. Berit
En anden ting er vand. Vi har en balje stående ved vasken. Hvis vi skal bruge koldt vand, så lader vandet løbe ned i baljen, i stedet for afløbet, indtil det er koldt (eller omvendt hvis jeg skal bruge varmt vand). Vandet i baljen kan så bruges til at skylle af i, vande blomster m.m
Lige ledes har vi en spand stående i brusekabinen, hvor vi lader vandet løbe ned i indtil det er varmt nok til bad. Det i spanden kan så bruges til at skylle ud i toilettet fx.